Produkt dnia
Zgrzewarka do folii ręczna PFS-300ABS
Zgrzewarka do folii ręczna PFS-300ABS
82,00 zł 66,67 zł
szt.
Zgrzewarka ręczna FS-400AL
Zgrzewarka ręczna FS-400AL
290,00 zł 235,77 zł
szt.
Zgrzewarka ręczna FS-400K
Zgrzewarka ręczna FS-400K
360,00 zł 292,68 zł
szt.
Zgrzewarka ręczna FS-400C
Zgrzewarka ręczna FS-400C
299,00 zł 243,09 zł
szt.
Zgrzewarka ręczna FS-500AL
Zgrzewarka ręczna FS-500AL
369,00 zł 300,00 zł
szt.
Zgrzewarka ręczna FS-500C
Zgrzewarka ręczna FS-500C
379,00 zł 308,13 zł
szt.
Zgrzewarka ręczna FS-600H
Zgrzewarka ręczna FS-600H
522,00 zł 424,39 zł
szt.
Datownik HP-241G
Datownik HP-241G
1 985,00 zł 1 613,82 zł
szt.
Zaszywarka GK-9-2
Zaszywarka GK-9-2
464,00 zł 377,24 zł
szt.
Nici do zaszywarek 1000mb
Nici do zaszywarek 1000mb
6,45 zł 5,24 zł
szt.
Worki gładkie 25x35 do pakowania próżniowego 100 szt.
Worki gładkie 25x35 do pakowania próżniowego 100 szt.
26,50 zł 21,54 zł
zestaw
Worki gładkie 25x30 do pakowania próżniowego 100 szt.
Worki gładkie 25x30 do pakowania próżniowego 100 szt.
23,90 zł 19,43 zł
zestaw
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Poznaj najważniejsze maszyny do produkcji czekolady!

Czekolada mleczna, biała, gorzka, z nadzieniem lub w postaci płynnej – ten wyrób cukierniczy uwielbiają wszyscy. Niezależnie w jakiej formie został wyprodukowany i przygotowany do konsumpcji. Równie fascynujący co smak jest również proces samej produkcji, w której masz do czynienia z  różnorodnym sprzętem. Każdy z nich znajduje zastosowanie w poszczególnym etapie wytwarzania. O jakie maszyny do produkcji czekolady chodzi i co niesie za sobą ich wykorzystanie? Wszelkie szczegóły poznasz w poniższym artykule!

 

Etapy wymagające zastosowania urządzeń do produkcji czekolady

 

Zanim poznasz poszczególne maszyny potrzebne do produkcji czekolady, warto wymienić etapy samego procesu. Ich zastosowanie w zakładach produkcyjnych jest niezbędne przy następujących czynnościach: miksowania, walcowania/rozdrabniania, konszowania, temperowania, formowania.

 

Jakie maszyny są wykorzystywane do produkcji czekolady?

 

Właściwe wyposażenie hal produkcyjnych jest niezbędne, aby wytworzone słodycze miały odpowiednią jakość. Zespół maszyn do produkcji czekolady tworzą:

- miksery – urządzenia umożliwiające mieszanie poszczególnych składników, mających stałą formę, jak i również płynną konsystencję. Przy ich użyciu tłuszcz i cukier łączą się z roztopioną miazgą.

- młyny dwuwalcowe i pięciowalcowe – są niezbędne dla każdej linii produkcyjnej. Półpłynna czekoladowa konsystencja, która przejdzie przez młyn, uzyskuje właściwy poziom rozdrobnienia.

- konsze – odpowiadają za całkowite unormowanie składu wyrobu czekoladowego. Dzięki nim produkt uzyskuje odpowiedni smak i zapach,

- temperówki – wykorzystywane do rozpuszczania czekolady, chłodzenia i ponownego podgrzewania. Umożliwia stałą kontrolę nad jej konsystencją.

- depozytory – odpowiadają za uzupełnienie wnętrza czekolady nadzieniem.

Zastosowanie powyższych urządzeń pozwala wytwarzać czekoladę w najróżniejszych formach. Mowa o standardowych tabliczkach, jak i niezwykle popularnych odmianach np. w postaci jajeczek wielkanocnych lub Mikołajów.

 

Maszyny do produkcji czekolady – korzyści zastosowania w zakładzie produkcyjnym

 

Nowoczesne linie produkcyjne wymagają odpowiedniej automatyzacji zakładów. Maszyny do produkcji wyrobów czekoladowych mogą przynieść wiele korzyści. Przede wszystkim procesy wytwórcze zyskają na wydajności. Ponadto gwarantują bezpieczeństwo osób zaangażowanych w produkcję. Z kolei w dalszej perspektywie inwestycja w przedstawione urządzenia z całą pewnością pozwoli zwiększyć zyski Twojego przedsiębiorstwa.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl