Czekolada mleczna, biała, gorzka, z nadzieniem lub w postaci płynnej – ten wyrób cukierniczy uwielbiają wszyscy. Niezależnie w jakiej formie został wyprodukowany i przygotowany do konsumpcji. Równie fascynujący co smak jest również proces samej produkcji, w której masz do czynienia z różnorodnym sprzętem. Każdy z nich znajduje zastosowanie w poszczególnym etapie wytwarzania. O jakie maszyny do produkcji czekolady chodzi i co niesie za sobą ich wykorzystanie? Wszelkie szczegóły poznasz w poniższym artykule!
Etapy wymagające zastosowania urządzeń do produkcji czekolady
Zanim poznasz poszczególne maszyny potrzebne do produkcji czekolady, warto wymienić etapy samego procesu. Ich zastosowanie w zakładach produkcyjnych jest niezbędne przy następujących czynnościach: miksowania, walcowania/rozdrabniania, konszowania, temperowania, formowania.
Jakie maszyny są wykorzystywane do produkcji czekolady?
Właściwe wyposażenie hal produkcyjnych jest niezbędne, aby wytworzone słodycze miały odpowiednią jakość. Zespół maszyn do produkcji czekolady tworzą:
- miksery – urządzenia umożliwiające mieszanie poszczególnych składników, mających stałą formę, jak i również płynną konsystencję. Przy ich użyciu tłuszcz i cukier łączą się z roztopioną miazgą.
- młyny dwuwalcowe i pięciowalcowe – są niezbędne dla każdej linii produkcyjnej. Półpłynna czekoladowa konsystencja, która przejdzie przez młyn, uzyskuje właściwy poziom rozdrobnienia.
- konsze – odpowiadają za całkowite unormowanie składu wyrobu czekoladowego. Dzięki nim produkt uzyskuje odpowiedni smak i zapach,
- temperówki – wykorzystywane do rozpuszczania czekolady, chłodzenia i ponownego podgrzewania. Umożliwia stałą kontrolę nad jej konsystencją.
- depozytory – odpowiadają za uzupełnienie wnętrza czekolady nadzieniem.
Zastosowanie powyższych urządzeń pozwala wytwarzać czekoladę w najróżniejszych formach. Mowa o standardowych tabliczkach, jak i niezwykle popularnych odmianach np. w postaci jajeczek wielkanocnych lub Mikołajów.
Maszyny do produkcji czekolady – korzyści zastosowania w zakładzie produkcyjnym
Nowoczesne linie produkcyjne wymagają odpowiedniej automatyzacji zakładów. Maszyny do produkcji wyrobów czekoladowych mogą przynieść wiele korzyści. Przede wszystkim procesy wytwórcze zyskają na wydajności. Ponadto gwarantują bezpieczeństwo osób zaangażowanych w produkcję. Z kolei w dalszej perspektywie inwestycja w przedstawione urządzenia z całą pewnością pozwoli zwiększyć zyski Twojego przedsiębiorstwa.